About

Frankfurt am Main, Hessen, Germany
avagy Uracs Tamás & Ágnes Kiss kalandozásai a gasztro, sport, kultúra, IT és a borok világában

2011. január 6., csütörtök

Bajnokok Reggelije a'la UracsT

avagy az IGAZI "parasztreggeli"


Hajdanában egy ismerősöm reggeli gyanánt kb. 5 db hobbit-keksszel és egy fél pohár tejjel vendégelt meg, amit "Bajnokok Reggelije" címmel illetett.



Már nem is tudom, hogy az előző éjszaka élményei, úri neveltetésem, a reggeli elnevezésében rám akasztott titulus vagy a Kurt Vonnegut regény-e iránt érzett tisztelet akadályozott meg abban, hogy el ne röhögjem magam... 


Inkább hazamentem és összedobtam egy igazi parasztreggelit, melynek receptje nagymamámtól (aki mostanság több botrányt kevert családi berkekben, mint Diego Maradona és Mickey Rourke együttvéve) származik.
Egy J.O. főzőműsorban láttam anno egy parasztreggeli receptet, ami néhány darab gombából, pár csík bacon szalonnából és kb. 2 db tojásból készült. Na ne! Nálam egy mezei tojásrántotta komolyabb cucc.

Ez a parasztreggeli amit most bemutatok, kicsit más. Aki kóstolta/ismeri (pl.: Boti, U.Lac, Dani), annak tapsolnak a fülei az örömtől már az élmények puszta felidézésétől, javaslom alkoholmámoros reggelekre, de egy görgőzős edzés előtt is simán fogyasztható. Nem tudom mit szól hozzá ÁdáMasta', hiszen a krumpli CHO. No lássuk:


Hozzávalók
(2 fő részére)

  • 5-6 db tojás
  • reszelt sajt 
  • 1-2 szem nagyobb krumpli
  • 25 dkg Gomba
  • darab kolbi
  • fej vöröshagyma
  • Bors
  • Pirospaprika
  • Kakukkfű
  • Rozmaring




Előkészületek:


A hagymát és a kolbászt megpucoljuk és felkockázzuk.
A gombafejeket megmossuk és felszeleteljük.
A krumplit meghámozzuk és lereszeljük.
Opcionális - A tojásokat felütjük és felkeverjük (épp ahogy a rántotta készül)


Elkészítés:




A felkockázott kolbászt kis olajon megsütjük, majd hozzáadjuk a hagymát és megpirítjuk. Ezután a reszelt krumpli kerül az edénybe amit gyakran kevergetve, sóval, borssal fűszerezve megsütünk. 
Pár perc múlva az edénybe öntjük a felszeletelt gombafejeket, amit megszórunk kakukkfűvel és rozmaringgal. 
Addig sütjük a masszát, míg a gomba puhára fő és ráöntjük a felvert tojást (a recept egy másik variációjában szimplán ráütjük a tojást a masszára, fedő rá és mint a tükörtojást kisütjük).


A tojást ízlés szerint kiszárítjuk, majd reszelt sajttal megszórjuk és pirospaprikával ízesítjük.

5 megjegyzés:

  1. Jó, komplex étel ez.
    Javaslatom, hogy egy hosszabb edzés előtt pár órával fogyasszuk.
    A krumpli mizéria: bizonyos szempontból nem ajánlott a fogyasztása, ám aki rendszeres testmozgást végez, kell hogy operáljon CHO-val is. Annak pedig egy jófajta változata. Az édesburgonya még 1 fokkal jobb választás.HAngsúlyozom, az atlétáknak és rendszeres edzést végzőknek.
    Gomba: jelentősége talán csak a bélflóra elősegítésében lehet. HA úgy vesszük, íze miatt fogyasztjuk inkább, mint tápértéke miatt, azaz megemészteni elég nehéz, míg energiával abszolut nem szolgál.tudjuk hol a helye.
    A fűszerek hazsnálat, választása is nagyon jó. Egy részük gyógynövénynek is minősül, sok aktív aníaggal. szuper.

    ,D

    VálaszTörlés
  2. Kösz a profi hozzászólást.

    VálaszTörlés
  3. Reggelire meg egy dobos torta is beleferne melleje :) ,
    meg hogy krumpli mizeria .....

    [1-2 szem nagyobb krumpli ]de jo nagy legyen am!

    VálaszTörlés
  4. megcsináltam ma reggelire, a rozmaring kimaradt sajnos, de igy is nagyon finom lett!
    köszönöm Tomi
    Laca Keszthelyről ;)

    VálaszTörlés
  5. Örülök Laca, hogy olvasol minket ;)

    VálaszTörlés